تبلیغ در شهر علیه مصرف نمک دریا موجی از نگرانی در شیراز ایجاد کرده و شهروندان را بر دوراهی سلامت نمک دریا یا نمک ید دار قرار داده است.
خبرگزاری فارس از شیراز؛ مریم شمالیان:
مصرف نمک عامل اصلی فشار خون است اما چند سال قبل که مادر جان زهره را برای ویزیت به متخصص داخلی بردم، توصیه کرد که مصرف نمک را کم کند و از نمک دریا در طبخ غذاها استفاده کند. الان سالهاست که در خانه ما آشپزی و در مجموع تمامی موارد از نمک دریا استفاده میشود.
همیشه به دوستان و آشنایان مصرف نمک دریا را توصیه میکردم تا اینکه حدود یک هفته سفری به تهران داشتم پس از بازگشت از همان مسیر فرودگاه بیلبوردهای تبلیغاتی را دیدم که نوشته بود «نمک دریا سرطانزا است و مصرف آن اکیدا توصیه نمیشود». به عنوان مصرف کننده این نوع نمک واقعا نگران و پیگیر شدم که سلامت این نمک تا چه اندازه تأیید شده و تا چه اندازه مطرود است. در همین بررسیها نامهای که از اداره کل آموزش و پرورش استان به تمامی مدارس ابلاغ شده بود به دستم رسید که مصرف نمک ید دار را توصیه و نمک دریا را منع میکرد.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز در پاسخ به سؤالات مکرری که در پی انتشار این تبلیغات در شیراز مطرح شده است، مصرف نمک ید دار را حاوی مزایای فراوان دانسته است:
تاکید بر مصرف نمک یددار
عبدالرسول همتی معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز در گفتوگو با خبرنگار فارس با اشاره به مزایای وجود ید در نمک عنوان میکند: خانوادهها باید فقط از نمک تصفیه شده یددار استفاده کنند زیرا کمبود ید، از مشکلات تغذیهای در کشور ماست.
وی تصریح میکند: عقب ماندگی شدید جسمی و مغزی، افزایش خطر سقط جنین، کمکاری تیروئید، ابتلاء به گواتر و ... از پیامدهای کمبود ید در بدن است.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز با تأکید بر اهمیت پیشگیری از بیماری گواتر میگوید: از حدود سه دهه قبل در کشور با ترویج مصرف نمک ید دار در کنترل این بیماری تلاش شده است.
همتی میافزاید: ید دار کردن نمکهای تصفیه شده از سال 68 تا 86 میزان ابتلاء به گواتر را 68 درصد کاهش داده است و این در حالیست که نمکهای دریایی و سنگ نمک دارای ناخالصیهایی همچون آهک، سرب و ... هستند.
از فواید تا مضرات
این مقام مسؤول با تاکید بر اهمیت این موضوع اظهار میکند: با توجه به اهمیت موضوع و خطر ایجاد شده برای سلامتی مردم، بسیج ملی تغذیه با عنوان از فواید نمک ید دار تا مضرات نمک دریا از 17تا 29 آذر 97 در تمام شبکههای بهداشت و درمان شهرستانها اجرا شد.
همتی ادامه میدهد: در این بسیج ملی معاونت غذا و دارو و روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شیراز، استانداری، فرمانداری، شهرداری، صدا و سیما، آموزش و پرورش، اتاق اصناف، دانشگاه شیراز، سازمان صنعت، معدن و تجارت و ... مشارکت دارند.
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی شیراز نیز با تاکید بر اعمال نظارت بر سلامت نمکهای موجود در بازار به خبرنگار فارس میگوید: تمامی نمکهای خوراکی که در کارخانجات مجاز تولید و بستهبندی می شوند، توسط معاونت غذا و داروی دانشگاههای علوم پزشکی کشور مورد نظارت قرار میگیرند.
محمدجواد خشنود میافزاید: در کلیپ تصویری منتشر شده در فضای مجازی در مورد مصرف نمک ید دار، واکنش رنگی نمک یددار بهداشتی در فیلم، به هیچ وجه مرتبط با ترکیبات سفید کننده نیست و به علت ید موجود در نمک است که در محیط اسیدی ایجاد میشود و در مقابل آب نارنج، با نشاسته موجود در سیبزمینی رنگ آبی ایجاد میکند که این واکنش کیفیت تغذیهای نمک خوراکی را به اثبات میرساند.
وی اضافه میکند: مردم باید بدون توجه به شایعات و ادعاهای افراد سودجو، از مصرف نمکهای غیر بهداشتی تصفیه نشده که با نام نمک دریا در بازار توزیع میشوند باید پرهیز کنند.
خشنود در مورد ادعای سرطانزا بودن این دسته نمکها میگوید: وجود فلزات سنگین و تصفیه نشدن این دسته نمکها سرطانزاست و تنها خرید نمک خوراکی توصیه میشود که حاوی ید باشد و از مجوزهای بهداشتی و مهر استاندارد برخوردار باشند.